Nederlandse Literatuur

Gruitpoort, Hofstraat 2 Doetinchem
Wessel Läken
Maandag: 14:00 - 16:00
07 oktober 2019 tot 02 maart 2020
6 lessen
Toon formulier

Neem contact op met Wessel Läken

 

De cursus richt zich vooral op mensen die in lezen én literatuur geïnteresseerd zijn.

Er zijn zes bijeenkomsten van 2 uur. Ze worden op de maandagmiddag gegeven van 14.00 uur tot 16.00 uur.

7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 2 maart.

Prijs: 150 euro bij begin cursus of 6 maandelijkse termijnen van 25 euro.


De cursus wordt gegeven aan de hand van een aantal literaire werken. Elk jaar kies ik een vijftal romans en een aantal gedichten uit die ik ga bespreken .
Naast de inhoud krijgt de vorm van het werk veel aandacht. Want hierin onderscheidt het zich van andere werken. Alle romans gaan over grote en kleine vraagstukken van het leven. Het interessante is welke invalshoek een schrijver kiest en hoe hij zijn roman opbouwt. De cursus is dan ook mede een oefening in kritisch lezen.
Het boek wordt geplaatst in een literaire context. Elk boek is weliswaar uniek, maar het sluit ook min of meer aan bij een literaire traditie. Geen systematische behandeling van de literatuurgeschiedenis, maar wel ingaan op stromingen/achtergronden die belangrijk zijn voor dit boek.
Uiteraard besteden we ook aandacht aan de auteur. Indien materiaal voorhanden is,  zullen we ook fragmenten uit interviews laten horen/zien.

Het programma voor het komend seizoen:

 

 

 

 

 

 

  • Peter Terrin, Patricia.(2018) Een roman waarin de hoofdpersonen Astrid en Patricia een en dezelfde zijn? Behalve het boek en auteur komt ook het surrealisme ter sprake. (7 oktober 2019)
  • Jeroen Olyslaegers, Wil.(2016) Een Vlaams auteur die zich plaatst in de traditie van Louis Paul Boon en Hugo Claus. De auteur doet wat het taalgebruik betreft geen concessies aan de Nederlandse lezer. Hoe heeft de Vlaamse literatuur zich ontwikkeld? (4 november 2019)
  • Bordewijk , Blokken.(1931). Bint (1934). Omstreden boeken uit het interbellum. Botsing tussen oude en nieuwe literatuuropvatting. (2 december 2019)
  • Nicolaas Matsier, De advocaat van Hollland. (2019) De verteller verplaatst zich in de gedachtewereld van Oldenbarnevelt. Aan de orde komen zaken als fictie – non-fictie. Ontstaan van de Republiek der Nederlanden en de controverse tussen Oldenbarnevelt en Maurits. (6 januari 2020)
  • Nina Polak, Gebrek is een groot woord. (2018) Een beeld van de hedendaagse samenleving. Opvallend is de rol die de ruimte speelt in dit werk. (3 februari 2020)
  • Poëzie van Staring (1767 – 1840) In de laatste bijeenkomst besteden we aandacht aan poëzie. Dit jaar gaan we terug naar 18de eeuw. We zullen een aantal gedichten van Staring bespreken. Zijn belangstelling voor Gelderse folklore is typisch romantisch, maar in zijn vormgeving ook duidelijk rationeel. Deze gedichten zullen u verstrekt worden in de loop van de cursus. (2 maart 2020)

Wessel Läken

Meer over Wessel Läken

Na mijn studie Nederlandse taal en letterkunde aan RU Groningen heb ik als docent Nederlands gewerkt bij het middelbaar onderwijs. Mijn interesse gaat vooral uit naar literatuur. Naast mijn baan als docent heb ik ook nog een studie Algemene Literatuurwetenschap voltooid aan de KU Nijmegen. Werk en hobby heb ik zo altijd kunnen combineren.

(Fotografie: Charles Keijser)